Uppdragen som ställföreträdare kan skilja sig mycket åt i och med huvudmännens olika behov. Målet är att skapa en så bra livskvalitet som möjligt för huvudmannen utifrån de ekonomiska och personliga förutsättningar som finns.
När man pratar om ett godmanskap eller förvaltarskap går man ofta in på de tre delar som kan ingå i uppdraget; bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Ett godmanskap eller förvaltarskap kan innefatta en eller flera av delarna, men det är vanligt att alla tre delar ingår.
Med bevaka rätt menar man att se till att huvudmannen får den hjälp och det stöd som denne har rätt till, exempelvis att ansöka om olika bidrag eller insatser. Det innebär även att företräda huvudmannen vid särskilda rättshandlingar som till exempel att ingå avtal och försäljning av bostad.
Som ställföreträdare bevakar du huvudmannens rätt gentemot samhället och olika myndigheter. Detta genom att göra ansökningar enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, även förkortat LSS. Det kan också innebära kontakt med Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och andra offentliga eller privata instanser.
Nedan följer några exempel av de insatser som kan komma att bli aktuella för en huvudman.
Om det krävs expertkunskaper, som vid fastighetsförsäljning eller större kapitalplaceringar bör ställföreträdaren anlita någon som har sådana kunskaper.
I flera av ovannämnda situationer behöver du som ställföreträdare ansöka om överförmyndarens samtycke.
Du som ställföreträdare sköter huvudmannens ekonomi. Du ska bland annat betala räkningar, se till att pengarna räcker till nödvändiga utgifter och att huvudmannen har pengar för eget bruk. Pengar som inte är nödvändiga för den vardagliga hushållningen eller för huvudmannens nytta och glädje ska placeras i någon sparform som har trygghet och ger skälig avkastning.
I uppdraget att förvalta någon egendom ingår följande uppgifter.
Huvudregeln är att huvudmannens konton ska spärras för ställföreträdaren, med undantag för det konto som ställföreträdaren ska ha tillgång till för huvudmannens löpande inkomster och utgifter. Där ska exempelvis pension, bidrag eller lön sättas in och räkningar betalas ifrån.
Huvudmannen har alltid rätt att ta ut pengar från spärrade konton när det gäller godmanskap. Vid förvaltarskap gäller spärren mot både förvaltaren och huvudmannen.
Innan vissa åtgärder inom uppdraget kan vidtas krävs överförmyndarens samtycke. Nedan följer några exempel på sådana åtgärder.
Att sörja för person innebär exempelvis att se till att huvudmannen har ett bra boende och meningsfull fritid.
Som ställföreträdare blir du länken mellan huvudmannen och aktörer i dennes sociala omgivningen. Genom besök hos huvudmannen ser du till att denne har en bra boendemiljö och så hög livskvalitet som möjligt.
Du har kontakter med eventuell vårdpersonal och hemtjänst för att se till att huvudmannen har det bra och får god vård och omsorg. Du kan även ta initiativ till att huvudmannen får en kontaktperson eller att besöksverksamhet ordnas genom någon frivilligorganisation.
I övrigt uppmärksammar du huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning och liknande samt tar de initiativ som är lämpliga för att se till att huvudmannen har en meningsfull vardag.
En ställföreträdare kan alltså ha uppdrag inom delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Det som stämmer för samtliga av dessa delar är att man inte är en praktisk utförare. Du är en administratör som ser till att andra insatser som ombesörjer de praktiska delarna i huvudmannens liv kommer på plats.
När det kommer till de delar som faktiskt ingår i uppdraget, att ansöka om insatser, överklaga beslut, hantera ekonomin och se till att huvudmannen får en värdig vardag, är det viktigt att du är proaktiv. Du tar reda på det som är nödvändigt för att huvudmannen ska få sina behov tillgodosedda. Uppdraget är ideellt och du har endast rätt till arvode för att utföra det som ingår i uppdraget.